EK

 

Turn on Javascript!   Share on Facebook   Share on Twitter   Share on Google+
20. 04. 2015

Duben je měsíc očisty tlustého střeva

Po dlouhé zimě a těžší stravě se střevo přirozeně více zacpe a sníží se peristaltika střev. Vedlejší produkty metabolismu zůstávají v organismu příliš dlouho. Parazité ve střevech a hnilobné bakterie také zatěžují organismus.
Nejdůležitějším úkolem v tomto období je tedy obnovení motorické funkce střev a jejich fyziologické čistoty, dále likvidace patogenní a parazitní mikroflóry ve střevech.

V tom nám pomohou:

  • Výplachy, klystýry a léčebné dietní stravování (vhodná je syrová strava). Pro očistu tlustého střeva jsou nejúčinnější domácí klystýry - nejlépe roztokem vody a citrónové šťávy, popřípadě doplnit česnekovou vodu.
  • Pro doplnění vitamínů lze do jídelníčku zařadit mořské řasy, miso, luštěniny, pšeničné klíčky a další obiloviny.
  • Zelený čaj, který očišťuje organismus od škodlivých látek a dodává mu silnou energetickou podporu. Má schopnost snižovat arteriální tlak, neutralizovat kyselost žaludečních šťáv, snižovat riziko rozvoje aterosklerózy, mozkové mrtvice, infarktu a onkologických onemocnění.

Další výtečné, osvědčené a vřele doporučované očistné metody v období očisty tlustého střeva pro tento i další měsíc (resp. pro období jara) jsou:

       
  • Křen s citronem » Na podporu odstranění a vylučování hlenů je rovněž velmi vhodný odvar křenu s citronem. Jak uvádí Dr. Norman Walker: „Jestliže sníme dvakrát denně mezi jednotlivými jídly půl kávové lžičky jemně, na kašičku nastrouhaného, nevymačkaného křenu (s přidáním citrónové šťávy ihned po nastrouhání), pomůže nám odstranit hleny z vedlejších nosních dutin a jiných částí těla bez poškození sliznice. Je to tedy rozpouštěcí a čisticí prostředek při abnormálním zahlenění těla. Podle našich zkušeností opatrně použitý křen smíchaný s citrónovou šťávou nedráždí ledviny, ani močový měchýř, ani sliznice zažívacího ústrojí.“
  • Čingischán česneková procedura » Na čištění střev a žaludku, pro zkvalitnění krve a trávení: do sklenice (0,2ml) nasekat na kousky česnek, to polykat a zapíjet hruškovým džusem. Česnek se nesmí kousat v ústech, musí se polykat vcelku (jako prášky); v trávicím traktu vypustí šťávu, která vypudí bakterie a „červíky“. Tuto proceduru provádět v klidu, bez spěchu. Maximálně 1x měsíčně.
  • Podbělový čaj a řepná šťáva jsou v tomto období velice léčivé.
    Řepná šťáva je bohatá na vitamíny skupiny B, C a P, minerální látky - vápník, draslík, železo, mangan a fosfor. Železo obsažené v červené řepě je díky jeho vysoké kvalitě výborným zdrojem pro tvorbu krve. Nejlepší je v kombinaci s mrkví; 2/3 mrkve a malá řepa.