EK

 

Turn on Javascript!   Share on Facebook   Share on Twitter   Share on Google+
25. 09. 2015

Pohankové rawsoto s marinovanou dýní



25 minut, klíčení předem

střední

Zahřívající naklíčená pohanka s marinovanou dýní je ideální pro podzimní i zimní období.

Pohankové rawzoto 

Pohanka pro posilnění organismu a cév. Pohanka zahřívá a je energeticky bohatá, detoxikuje organismus a je významným zdrojem vyvážené skladby aminokyselin tj.bílkovin, vlákniny a minerálů. Je zejména bohatou zásobárnou rutinu, léčí cévní soustavu. Výborná celoročně, ideální na jarní a zimní měsíce.

Připravíme si naklíčenou pohanka s klíčkem max. 4mm

Marinádu uděláme z: 

Kukruma 1 lžička

dýňový olej 3 lžíce

tamari 1 lžíce

česnek 1 stroužek vymačkat

do marinády naložíme čerstvou hlívu nebo papriku, když nemáte rádi houby.

 

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), žluté barvy. Původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v kari koření. Někdy se výtažky z kurkumovníku (Curcuma longa) používají i jako lék proti rakovině. Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Je to přírodní a velmi účinný mozkový doping.